За нас

Петър Станков ( съосновател и мениджър производство )

Гергана Станкова (Съосновател и дизайнер )

Вдъхновени от българските текстилни традиции

Ние сме Шевица – българска марка аксесоари. Нашите модели са вдъхновени от автентични текстилни мотиви от цяла България. Нашата мисия е да ги открием и да им вдъхнем нов живот. По този начин ние преоткриваме същността на тези мотиви – тяхната непоколебима геометрия, неравноделен ритъм и систематичния начин, по който стилизират живота около нас.

Всяка наша колекция започва с проучване. Вече пет години изучаваме местни текстилни мотиви. Посещаваме етнографски музеи, колекционираме антикварни книги и разглеждаме частни колекции, за да съберем най-характерните и най-запомнящите се мотиви от цяла България.

След като изберем любимите си мотиви ги сканираме, дигитализираме и трансформираме. Целта на тази промяна спрямо оригиналните дизайни е да подчертаем различни аспекти от мотивите и да ги накараме да изглеждат съвременно.

За да го направим, понякога наблягаме на тяхната структура, а друг път – на подредбата им. Случва се да ги дигитализираме и без промяна, защото някои мотиви са извезани преди векове, но тяхната естетика е изненадващо съвременна.

Когато завършим дизайна, преминаваме към печат, плетене или тъкане на моделите. Ние плетем в България, печатаме в България и Гърция и тъчем в Швеция. Всички наши партньори са семейни фирми – също като нас. Техният опит е безценен при избора на правилните материи и технологии на производство. Използваме го, за да завършим всеки продукт на Шевица по безкомпромисен начин.

Правим всичко това с една цел – за да могат шевиците отново да станат част от всекидневието ни. Защото тези мотиви никога не са били създавани, за да прашасват по музеите и книгите. Те са създадени, за да бъдат носени. Всеки ден.

Благодарим Ви,

Гергана и Петър Станкови
( съоснователи на Шевица )

Мотивите никога не са били създавани, за да прашасват по музеите и книгите. Те са създадени, за да бъдат носени. Всеки ден.

— Гергана Станкова

Международни медии

Международни участия

New York Fashion Week
at FlyingSolo

Медийни отразявания и участия в България

Статия от 2014 г.

Статия от 2019 г.